2022-04-20 12:54:32• hírek • Bede Emőke

Kiskorú lányt bántalmazhatott a halmi gyermekotthon egykori nevelője

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Libertatea.ro kedden írta meg, hogy egy, a halmi gyermekotthonban élő, akkor még csak 11 éves lány bántalmazás áldozata lett, az elkövető a gyanú szerint pedig nem volt más, mint maga az otthon egyik nevelője. A híroldal szerint, noha az intézmény vezetője értesült a történtekről, mégsem jelentette azt a rendőrség felé, mondván, konkrét bizonyítékok nem voltak, csupán szóbeszédeket hallott az esetről. A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban szerda délelőtt a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság közleményben reagált.

A Libertatea tudósítása szerint Iulia 9 éves volt, amikor kiemelték családjából és állami gondozásba vették, ugyanis szülei alkoholisták voltak, és egyik sem volt olyan állapotban, hogy a kislányról megfelelő módon gondoskodhasson. A lányt a halmi gyermekotthonban helyezték el, ahol rajta kívül még 40 kiskorú élt.


2016 nyarán az akkor 28 éves, már házas V. Adrian nevelőként kezdett el a központban dolgozni, Iulia élete pedig egycsapásra megváltozott. „Szépen viselkedett, figyelmes volt, vigyázott rám, és néha még a kötelező feladatok alól is felmentett” – mesélte a lány a nyomozás során. Az akkor már 11 éves Iulia a nevelő „protezsáltja” lett, bár ekkor a lány még nem is sejtette, hogy milyen rejtett céllal közeledik felé a férfi. Úgy gondolta, V. Adrian csak azért kedveli őt, mert szófogadóan viselkedik és mindenben hallgat nevelőjére.


A V. Adrian és Iulia között kibontakozó kapcsolat azonban szemet szúrt a kollégáknak is, akik a rendőrségnek tett vallomásukban azt állították, mélységesen felháborították őket a látottak.


H. Margareta, a gyermekotthon egyik alkalmazottja elmondta, hogy olyan dolgokat vett észre, melyek már nem férnek bele egy nevelő és gyermek közötti kapcsolatba, többek között kézen fogva sétáltak az intézmény udvarán, és a férfi meg is puszilta a lányt. A sejtelmei pedig egy év múltán csak tovább erősödtek. H. Margareta ugyanis átnézte Iulia mobiltelefonjának képgalériáját, abban pedig olyan fotókat talált a nevelőről és a lányról, melyek a kelleténél sokkal bensőségesebb viszonyról árulkodtak.


„Látva ezeket a képeket, elkezdtem nyomozgatni. Megtaláltam Iulia naplóját, melyben leírta, alig várja, hogy Adrian megérkezzen a munkába, és hogy piros bugyit vett fel, melyről szeretné, ha Adrian is tudna” – idézi a gyermekotthon alkalmazottját a Libertatea. Az említett híroldal egyébként megkereste az ügyben az intézmény vezetőségét is, viszont a kapott válasz szerint H. Margareta az általa tett felfedezésről nem értesítette feletteseit.


A büntetőper iratai szerint a vezetőség csak akkor szerzett tudomást minderről, amikor 2018-ban a lány telefonjában egy sokat sejtető beszélgetésre bukkantak. V. Adrian többek között a lány szépségét dicsérté, Iulia pedig válaszában arról írt, hogy szereti a férfit.


Noha akkor a gyermekotthon igazgatónője számonkérte a lányt, Iulia hárított, mondván, ő csupán úgy szereti a szóban forgó férfit, mintha édesapja lenne. V. Adrian is tagadta a dolgot, és úgy vélte, semmilyen illetlen dolgot nem tett. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és az intézményben terjedő szóbeszédek miatt azonban V. Adrian végül 2018. szeptember 13-án beadta a felmondását, ezzel pedig az egész ügy elsikkadt, senki sem jelentette a történteket a rendőrségen.


A lány és az egykori nevelője közötti kapcsolat viszont ezt követően sem ért véget: V. Adrian folyamatosan tartotta a lánnyal a kapcsolatot, mi több, egy lakást is kibérelt Halmiban, hogy ott találkozhasson a kiskorú lánnyal. A központ adminisztrátora tudomást szerzett a dologról, viszont ahelyett, hogy a rendőrséghez fordult volna, Iuliát rótta meg.


„Csúnyán beszélt velem, azaz mondta, hogy egy k*rva vagyok, hogy a nős férfiakat szeretem, és tudja, miket tettem. Majd pofonvágott. Máskor meg azt vágta a fejemhez, hogy a papra is túl szépen néztem” – vallotta később a lány a gyermekvédelmi igazgatóság munkatársainak.


Iulia elmondása szerint a férfival csak egyetlen alkalommal, 2019. október 22-én került sor szexuális együttlétre, amikor ő már 14 éves volt. A központ egyik nevelője meg is erősítette ezt, ugyanis azon a napon sokáig várta, hogy a lány hazatérjen az iskolából, viszont mivel végül nem jelent meg, ő maga indult el, hogy megkeresse. A kamaszlányt végül annak a tömbháznak a lépcsőházában találta meg, ahol V. Adrian is lakik.


Három hónappal később Iuliát tüdőproblémái miatt beutalták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba, ahol egy szociális asszisztens észrevette, hogy a lány folyamatosan kedvetlen és szomorú. A szociális asszisztens faggatni kezdte őt, Iulia pedig végül bevallotta, hogy szexuálisan bántalmazták. Igen ám, csakhogy az elkövető személyét illetően nem fedte fel V. Adrian személyét, hanem a bűncselekmény elkövetésével a központ adminisztrátorát vádolta meg - azt a férfit, aki korábban többször is megszidta.


A nyomozás során kihallgatták a gyermekotthon alkalmazottjait, a rendőrség figyelme pedig csakhamar V. Adrianra terelődött. Az egykori nevelő először mindent tagadott, ám mivel elbukott a poligráf teszten, illetve Iulia telefonjában szexuális tartalmú üzeneteket is találtak, ezért végül beismerte, hogy 2019-ben, egyetlen alkalommal valóban szexuális viszonyt folytatott a lánnyal.


A szabadlábon védekező V. Adriant két és fél évnyi nyomozás után, 2022 februárjában állították bíróság elé kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat vádjával, ami pedig az adminisztrátort illeti, az ügyészek teljes mértékben kizárták, hogy nemi erőszakot követett volna el a lánnyal szemben. A Szatmár Megyei Törvényszék még nem tűzte ki az első tárgyalás időpontját.


A gyermekvédelmi igazgatóság is reagált a hírekre


Mint a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményében írja, ők voltak azok, akik az egykori nevelővel kapcsolatban felmerült gyanú miatt értesítették a rendőrséget. A nyomozás egy másik gyanúsítottal szemben indult, viszont a pszichológiai vizsgálat során olyan bizonyítékok kerültek elő, melyek indokolttá tették, hogy a nyomozást kiterjesszék az egykori nevelőre is. Az erre vonatkozó rendeletet 2019. november 28-án adták ki.


Közleményük szerint a gyermekvédelmi igazgatóság a nyomozás során mindenben együttműködött a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőséggel, és minden szükséges jelentést továbbítottak nekik. „Biztosítjuk a lakosságot, hogy a Szatmár megyei DGASPC zéró toleranciával viseltetik a gyermekbántalmazás iránt, függetlenül annak formájától és helyszínétől, beleértve az alárendelt intézményeket is. Továbbra is minden szükséges lépést megteszünk a büntetőügy megoldása érdekében, a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával” – zárja közleményét az igazgatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: